Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, interessante bijeenkomsten, publicaties en blogs.
Verfijn de resultaten
Kavel
Type
Direct op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen?
Voortaan per mail op de hoogte blijven?
We informeren je met nieuwsbrieven, maar beloven je niet te spammen.
Een nieuwe fase breekt aan voor HealthKIC. Transformeren is leren - dat is de nieuwe HealthKIC 2.0. Bekijk hoe onze doorontwikkeling gaat zorgen voor meer eigenaarschap en concrete plannen in de regio.
Afgelopen 12 januari vond onze kennissessie ‘Transformeren van zorg naar gezondheid: hoe doe je dat?’ plaats. Vanuit HealthKIC kijken we terug op een succesvolle bijeenkomst. De missie om een transformatie naar gezondheid op te zetten is niet langer een kleine beweging. Daarom delen we graag de drie grootste inzichten uit de sessie.
Afgelopen 12 januari hielden we onze kennissessie ‘Transformeren van zorg naar gezondheid: hoe doe je dat?’ Vanuit HealthKIC kijken we terug op een succesvolle bijeenkomst. Bekijk de video nu online terug.
Ons zorgsysteem is niet langer houdbaar. Het is tijd voor verandering. We zullen moeten bewegen naar een systeem waarin gezondheid loont. Maar hoe doen we dat? Wat werkt wel en wat werkt niet? En wat kunnen we van elkaar leren? Die vragen staan centraal tijdens de online kennissessie ‘Transformatie van zorg naar gezondheid: hoe doe je dat?’ op 12 januari 2023 (10:00-11:30 uur) van HealthKIC.
Vanaf januari 2021 is HealthKIC met de Achterhoek gestart onder de naam 8RHK Gezond, met als doel: de Achterhoek als de gezondste regio in 2030. Waar staan we nu? En waar komen we vandaan? Met Rob Jaspers, voorzitter van 8RHK Gezond, blikken we terug op de ontwikkelingen in de Achterhoek.
Welke kansen biedt een decentrale, privacy-vriendelijke en regionale data-infrastructuur? En hoe kun je hier een start mee maken? Die vragen stonden centraal tijdens de online kennissessie van 7 december. Kon je er niet bij zijn? Kijk de opname hier terug.
Het is je vast niet ontgaan: ook dit jaar heeft HealthKIC weer veel mensen en partijen gesproken. Met de feestdagen en het nieuwe jaar in zicht, blikken we terug op alle activiteiten van 2022. Van lunchlezen tot werkbezoeken en events, bekijk in de afbeelding een aantal van onze ‘meet & greets’. Tot in het nieuwe jaar!
Met twee opgroeiende kinderen bevind ik me voortdurend in een staat van bewuste onbekwaamheid. Mijn ervaring is dat ouderschap vraagt om continue aanpassing aan nieuwe situaties, zeker nu mijn jongens in de pubertijd terecht zijn gekomen. Genderissues, verliefdheden, middelengebruik, uitgaansperikelen, ik merk dat ik geconfronteerd word met steeds weer nieuwe situaties en vragen waar ik me tot moet verhouden en waar ik in rap tempo van leer of over moet leren.
De recente COVID-19-crisis heeft ons een inkijkje gegeven in de kwetsbaarheden en de veranderkracht van het zorgsysteem wanneer de druk oploopt. Een hoopgevend inzicht uit deze periode is dat we het roer volledig kunnen omgooien – op een positieve manier – en het lef hebben om zorg echt anders te organiseren. Tegelijkertijd maakt de combinatie van het grote aantal belanghebbenden in ons versnipperde zorglandschap en het traditionele Nederlandse poldermodel het moeilijk om verandering tot stand te brengen. Hoe kunnen we de zorg grootschalig en duurzaam transformeren? Die vraag staat centraal in het onlangs verschenen online magazine ‘Wie doet het met wie?’ van KPMG.
We weten dat samen leren cruciaal is om de beoogde beweging naar gezondheid te kunnen realiseren. Gaandeweg, gedurende het proces, leren wij in de regio’s met behulp van het gedachtegoed van PHM welke werkzame principes ons helpen in die beweging. Het leren met elkaar hebben we vormgegeven door het opzetten van meerdere kenniskringen. Op maandag 3 oktober vond de eerste kenniskring bijeenkomst voor de regio's van HealthKIC op het landgoed Zonneoord in Ede.
Het team data & monitoring van HealthKIC helpt regio's om (beter) gebruik te maken van data voor inzicht in gezondheid. Dat gebeurt door aandacht te besteden aan oplossingen en ondersteuning die zowel direct als op de lange termijn van waarde zijn voor de regio. Wat zijn de laatste ontwikkelingen uit de regio’s en op landelijk niveau? En waar staan we nu?
De afgelopen 3 jaar hebben HealthKIC en Q-Consult Zorg veel kennis opgebouwd over hoe we de zorg anders kunnen organiseren, financieren en monitoren. Nu slaan beide partijen de handen ineen. ‘Een samenwerking met meerwaarde’, vindt Nienke Bults, partner bij Q-Consult Zorg.
Traditiegetrouw zijn de laatste weken voor de zomervakantie enorm druk. Het lijkt wel alsof al het werk van de hele zomer in die laatste drie weken gepropt moeten worden en iedereen doet eraan mee. Dat betekent lange dagen én veel werk. Extra belangrijk om af en toe ook even iets anders te doen en te ontspannen.
Op vrijdag 1 juli waren Mirjam Bikker, Kamerlid voor de ChristenUnie, en haar medewerker Rebekka van Munster op bezoek bij Vallei Vitaal & Gezond. Zij waren geïnteresseerd in de werking van het Kavelmodel. Een mooi moment om naast het Kavelmodel ook andere initiatieven van en de samenwerking binnen Vallei Vitaal en Gezond in de spotlights te zetten.
HealthKIC werkt samen met verschillende partners aan de beweging naar meer gezondheid. Hierbij is het belangrijk dat we samen inzicht krijgen in nieuwe werkwijzen en randvoorwaarden om anders te organiseren. We ontdekken en leren samen. ‘Samen leren’ was dan ook het thema van het eerste partnerevent in 2022.
Degenen die mij al langer kennen weten dat ik met enige regelmaat schrijf of vertel over de avonturen die ik in de afgelopen jaren met mijn vader heb beleefd. De rode draad door deze verhalen is dat mijn vader veel zorg nodig had maar dat de dagbesteding, de voetbalvereniging en de kerk vooral bijgedragen hebben aan zijn gezondheid.
Samen langer gelukkig en gezond leven! Dat is de titel van de regiovisie die samenwerkende partijen in de Achterhoek delen sinds vorig jaar. De visie laat zien hoe we de gezondheidszorg ook in 2030 op een goed niveau én betaalbaar kunnen houden. Met als doel: alle inwoners van de Achterhoek leven zo gezond en gelukkig mogelijk en hebben daarbij zoveel mogelijk zelf de regie.
Op 14 januari waren Leonie Voragen en Carl Verheijen namens HealthKIC aanwezig bij een online bijeenkomst met Maarten van Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Vitaal en gezond leven voor iedereen in de Gelderse Vallei. Daarvoor hebben verschillende regionale organisaties waaronder huisartsen, VVT-aanbieders, Pro Persona, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Malkander, Menzis en de gemeente Ede, haar handtekening gezet. Een aantal thema’s wordt de komende maanden uitgewerkt aan de hand van de principes van het Kavelmodel.
Het huidig zorgbeleid is niet houdbaar door stijgende kosten, vergrijzing, meer chronisch zieken en personeelstekorten. In het vorige week gepubliceerde rapport ‘Kiezen voor houdbare zorg’ luidt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de noodklok omdat de financiële, personele en maatschappelijke grenzen van de zorg dichterbij komen.
Hans Peter Jung (huisarts in de Noordelijke Maasvallei in Limburg) en Carl Verheijen (directeur Kennis & Innovatie bij Noaber Foundation / HealthKIC) bespreken in deze podcast van Lifestyle4Health welke vier factoren onze kwaliteit van leven bevorderen.
In een Kamerbrief van 7 juli 2021 deelt staatssecretaris Paul Blokhuis zeven cruciale bouwstenen om verder aan de slag te gaan met preventie en gezondheidsbevordering. Bouwstenen die optimaal aansluiten bij de visie en aanpak van HealthKIC.
Maarten Van Rixtel vertelt hoe Sensire werkt aan transformatie. Klara Rijnten en Hennie Koeken presenteren de beweging naar een gezonde regio in Zoetermeer. Leonie Voragen en Annefrans van Ede informeren je over het kavelmodel en het goed betrekken van professionals.
In de Kavel Achterhoek zitten we momenteel midden in de acceleratiefase. Een belangrijke vraag in deze fase is hoe we professionals uit zorg en welzijn op de juiste manier kunnen betrekken. Annefrans van Ede voerde een quickscan uit op dit onderwerp.
Om te komen tot een meerjarige samenwerking op regionaal niveau moet er heel wat besproken en afgestemd worden. Hoe pak je dit aan? Dit is waar we het over gaan hebben tijdens het online webinar van vrijdag 9 juli.
In deze nieuwsbrief stellen we je voor aan teamlid Alexander Hensen, lees je meer over onze partner de Bernard van Leer Foundation en kun je luisteren naar de podcast van SlimmeZorg met Carl en Leonie als gast.
HealthKIC is een samenwerking tussen verschillende partners. Partners die helpen het Kavelmodel te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. In elke nieuwsbrief stellen we één van onze partners voor.
Population Health Data NL (PHDNL) is blij met de positieve uitkomst van de aanvraag van Health-RI bij het Nationaal Groeifonds. Het kabinet neemt het advies van de onafhankelijke commissie om 69 miljoen te investeren in de bouw van een nationale gezondheidsdata infrastructuur volledig over.
We hebben een artikel geschreven waarin we uitleggen hoe wij tot het ontwikkelen van het Kavelmodel zijn gekomen in de context van niet alleen landelijke maar ook internationale ontwikkelingen op het gebied van population health management.
Iedere maand interviewen we een HealthKIC teamlid zodat je kennis kunt maken met de mensen achter het Kavelmodel. Deze maand is het de beurt aan Alexander Hensen van Menzis. Binnen HealthKIC is hij onder anderen werkstroomleider communicatie maar eigenlijk doet hij nog veel meer.
Leonie Voragen en Carl Verheijen waren te gast in de SlimmeZorg podcast waarin Arno Rutte met hen in gesprek ging over het Kavelmodel.
Met de Achterhoek als eerste kavel zijn we met HealthKIC begonnen aan een volgende fase. We gaan met het Kavelmodel vanuit de theorie nu echt naar de praktijk.
Via de consultatie van het discussiestuk ‘Zorg voor de Toekomst’, bood VWS de afgelopen maand ruimte aan mensen en organisaties om mee te denken en input te leveren via zowel digitale gesprekstafels als online schriftelijke reacties. De input wordt gebruikt voor (de uitwerking van) beleidsopties voor de komende jaren rondom gezondheid en zorg. Want hoewel het discussiestuk ‘Zorg voor de Toekomst’ heet, was hierin preventie en gezondheid een belangrijke lijn.
In deze nieuwsbrief blikken we terug op de maand januari waarin de officiële kick off plaatsvond van de kavel Achterhoek. Welke vanaf nu verder gaat onder de naam 8RHK Gezond. Verder zoomen we in op de stand van zaken binnen onze Werkstroom Anders Financieren en geven we je nog een aantal interessante lees, luister en leer tips mee.
Iedere maand interviewen we een HealthKIC teamlid zodat je kennis kunt maken met de mensen achter het Kavelmodel. Deze week is het de beurt aan Martine Vissers van AF Advisors. Zij is werkstroomleider van de werkstroom Anders Financieren. Zij vervult deze rol vanuit HealthKIC partner PGGM. In dit interview geeft zij ook gelijk een update over hoe het er in haar werkstroom voor staat.
In dit verdiepende interview legt Maarten den Braber uit hoe we gezondheid meten binnen een kavel, wat wij eigenlijk onder gezondheid verstaan en waar we op dit moment staan binnen de werkstroom monitoring.
Iedere maand interviewen we een HealthKIC teamlid zodat je kennis kunt maken met de mensen achter het Kavelmodel. Deze week is het de beurt aan Maarten den Braber, hij is onderdeel van het projectteam en werkstroomleider als het gaat om Anders Monitoren.
Het Kavelmodel gaat weer een volgende fase in! De Achterhoek start namelijk als eerste regio met de acceleratiefase van het Kavelmodel. In deze nieuwe fase wordt een kopgroep samengesteld, met als opdracht een concreet veranderplan voor het gezondheidsstelsel gericht op de komende jaren.
Het resultaat dat we tot nu toe hebben behaald was niet mogelijk geweest zonder ons team met gedreven mensen, samen werken we vol passie en positieve energie aan onze gezamenlijke missie. Iedere maand interviewen we een teamlid zodat je kennis kunt maken met de mensen achter het Kavelmodel. We beginnen deze reeks met Leonie Voragen, zij stuurt vanuit het projectteam de werkstroom Anders Organiseren aan.
Het afgelopen half jaar is er weer veel werk verzet. Voor de zomer sloten we de voorbereidende fase af en zijn we overgegaan in de uitvoerende fase waarbij de focus lag op de kavel selectie. Op dit moment zijn er acht kavels waar we mee in gesprek zijn.
Op woensdag 8 juli gaf het Kavelteam een update aan alle betrokken partners over de huidige stand van zaken. Daarnaast vierden we dat we de volgende fase in gaan in de uitvoer van het Kavelmodel.
De afgelopen maanden is het wat stil geweest in deze groep. Dit komt omdat we heel hard aan het werk waren om het Kavelmodel verder uit te werken en op te zetten. Daarbij hadden we natuurlijk respect voor de druk die het Corona virus uitoefende op de gezondheidszorg.
Gister kwamen ruim 40 nieuwsgierige bewoners naar de tweede lunchlezing georganiseerd door Health KIC. Inspanningsfysioloog Geert van Dijk was namens KIC Fit onze gastspreker en vertelde ons wat er op het landgoed mogelijk is rond sport, bewegen en het werken aan een gezonde leefstijl.
KIC Opinie: Verandering is nodig want het systeem voor (complexe) jeugdzorg is op de huidige manier niet houdbaar. Wij vragen ons alleen af of dwingende maatregelen van boven af de juiste oplossing zijn. Komt er voldoende ruimte voor professionals en cliënten om aan te geven wat nodig is?
Negentig procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Het doel om de groei in de medisch specialistische zorg af te remmen tot nul procent lijkt hierdoor niet haalbaar.
Vanuit Health KIC willen wij mensen een platform bieden waar kennis, inzichten en innovaties samenkomen die bijdragen aan het creëren van een gezondere samenleving. Het seminar van afgelopen dinsdag was hier een eerste stap in. Ruim 50 professionals waren te gast tijdens het seminar Innovatie binnen complexe organisaties. Drie interessante sprekers vormden het programma.
Het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zou wel eens een heel belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het werkplezier van mensen die werkzaam zijn in de zorg. Werkplezier van zorgverleners is het vierde element van Quadruple Aim, naast patiënt tevredenheid, verbeteren van de kwaliteit van zorg en betaalbaarheid van zorg. Kortom, niet meer alleen het opleidingspapiertje en silo-gerichte volume-gestuurde zorg centraal stellen, maar juist op basis van learning on the job praktijkervaring opdoen en een bekwaamheidstoets afleggen. Wat zou het prachtig zijn als we zo en de patiënt beter kunnen bedienen met zorgverleners die weer plezier beleven aan hun werk.
Een mooi advies van de NZa. Dit is ook wat wij met het Kavelmodel willen bijdragen. Een goede stap richting een fundamentele omwenteling in de gezondheidssector.
Coöperatie VGZ biedt als eerste zorgverzekeraar de Keer Diabetes2 Om leefstijlbehandeling aan als reguliere zorg voor patiënten met diabetes type 2. Deze behandeling, ontwikkeld door Voeding Leeft met ondersteuning van VGZ, helpt deelnemers hun leefstijl aan te passen. Daarmee kunnen zij hun diabetes ‘keren’ en gezond(er) worden en blijven, zonder of met minder medicatie. Door deze behandeling aan te bieden vanuit het basispakket, maakt VGZ dit voor al haar verzekerden toegankelijk.
Medisch specialisten waarschuwen dat een gebrekkige uitwisseling van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers (EPD) door verschillende zorginstellingen een dagelijks gevaar vormt voor hun patiënten.
De regionale samenwerking die nodig is op de juiste zorg op de juiste plek te leveren komt te langzaam op gang. Grote belemmeringen zijn de niet-passende financiering, gebrekkige uitwisseling van gegevens en het ontbreken van een stevige regie. Een belangrijke doelstelling van het kabinetsbeleid komt hiermee in gevaar. Dit blijkt uit het onderzoek 'Het verbonden zorglandschap' van KPMG.
Het boek 'leefstijl op recept' van huisarts Jacqui van Kemenade is een zoektocht naar het juiste recept om diabetes en overgewicht te voorkomen.
Een gedurfd experiment om 150 gezinnen uit de schulden te krijgen blijkt een onverwacht succes. Zorgverzekeraar CZ nam een deel van hun schulden over, hielp de gezinnen op weg én bespaart daarmee tot nu toe al 1,5 miljoen.
Het aantal werknemers in de zorg dat zich ziek meldt en het verloop van nieuwe medewerkers in de zorg zijn weer verder gestegen.
Hoe gezond zijn jouw wijkgenoten? Hoeveel mensen roken er? En waar in Nederland drinkt men het meest of juist het minst? Kijk hieronder hoe het zit met onze gezondheid en hoe we die zelf ervaren.
Op donderdag 8 oktober organiseren de Noaber Foundation en Health KIC het seminar Innovatie binnen complexe organisaties. Voor dit seminar verwelkomen we een speciale gast, Nick LaRusso M.D. , voormalig directeur van de Center for Innovation van de Mayo Clinic.
“We kunnen de zorg niet houden zoals we het hebben. We moeten op zoek naar nieuwe vormen. We moeten drie V’s versterken."
Gemeenten en zorgverzekeraars willen meer preventieafspraken op landelijk niveau en meer mogelijkheden om goede voorbeelden uit te wisselen.
Op donderdag 11 juli is KIC.nl live gegaan en presenteerden we onze plannen aan een klein publiek van partners die ons de afgelopen maanden hebben geholpen bij ons voorbereidingstraject.
In het AD verscheen deze week een in onze ogen inspirerend interview met Vice President Hugo de Jonge over de schoonheid van politiek en de wijze lessen die hij leerde van de kinderen in zijn tijd als onderwijzer in Rotterdam-Zuid. Maar oordeel vooral zelf
Ivido is een persoonlijke gezondheidsomgeving die zich niet alleen richt op het meten van symptomen, ziekte of fysiologische gegevens.